مقالات میهمان

تجربیات مصاحبه مهندسی داده تو ایران – بخش اول

در نقش یک مصاحبه کننده در حوزه مهندسی داده، چه اصولی را باید رعایت کنیم ؟

تجربیات مصطفی قدیمی به عنوان یک فعال مهندسی داده که صمیمانه و آموزنده در باب مصاحبه‌های مهندسی داده در ایران و در لینکدین نوشته شده است و با هدف اشتراک گذاری محتوای ارزشمند فارسی در این حوزه، باز نشر شده است.


چند وقتی هست به واسطه‌ی موقعیتی که داخل تیم‌مون در SnappPay برای پوزیشن Senior Data Engineer باز شده، مصاحبه‌های زیادی می‌رم. دوست داشتم یک پستی راجع‌به تجربیات این مدت و تجربه‌های خوب و بدی که در مقام مصاحبه‌شونده/مصاحبه‌کننده در گذشته و به‌طور متمرکزتر راجع‌به مهندسی داده تو ایران داشتم، بنویسم.

نکاتی که به عنوان مصاحبه‌کننده به ذهنم می‌رسه و تلاش می‌کنم رعایت‌شون کنم:

۱. تمرکز بر مفاهیم پایه، نه ابزارهای زودگذر

اولین نکته‌ای که وجود داره اینه که استک مهندسی داده خیلی بزرگ و سرعت رشدش به‌صورت نمایی زیاده. به عنوان مصاحبه‌کننده باید در قدم اول، آگاه به این موضوع باشم که حتی خودم هم مسلط روی همه‌ی ابزارهای موجود نیستم و این توقع رو منصفانه نیست از فرد مصاحبه‌شونده داشته باشم. تمرکز روی کانسپت‌ها و مباحث تئوری بهتره؛ چون معمولا کانسپت‌ها ثابت هستند و یا با سرعت نسبی خیلی کم‌تری به ابزارها تغییر می‌کنن.

۲. مصاحبه یک گفت‌وگوی دو طرفه‌ست و نه جنگ سر قدرت

مصاحبه‌کننده برای شرکت/سازمان و برای تیمی که در اون کار می‌کنه، باید تلاش کنه یه همکار مناسب پیدا کنه و هدف نباید تحقیر، به چالش کشیدن زیاد و بی‌حد و حصر مصاحبه‌شونده باشه تا اثبات کنه از فرد مصاحبه‌شونده بیش‌تر بلده. با توجه به رقابت زیاد بر سر پوزیشن‌ها، فرآیند تعدیل شرکت‌ها و … که در حال حاضر باهاش درگیریم، به‌طور طبیعی فضای مصاحبه استرس‌زاست. فضای مصاحبه‌ی ایده‌آل برای من، فضایی هست که در اون آدم‌ها با آرامش خاطر بتونن گپ بزنن و مصاحبه‌کننده نقش موثر و سهم بیش‌تری در ایجاد این فضا داره.

۳. همه‌چیز دانش فنی نیست

ممکنه آدمی که به تیم اضافه می‌شه دانش فنی خیلی زیادی داشته باشه اما مهارت‌های نرم لازم رو برای برقراری ارتباط با بقیه‌ی اعضای تیم نداشته باشه. تاثیر بد روی تیم و فرهنگ سازمان بذاره و ارزش افزوده‌ی چندانی برای تیم نداشته باشه. اهمیت این موضوع تا حدی هست که Jesse Anderson تو کتاب How to create successful data engineering teams به این موضوع اشاره می‌کنه که خطر استخدام یک فرد مسموم از لحاظ فرهنگی می‌تونه تیم رو حتی در معرض ازهم‌پاشیدن قرار بده. برای همین داخل مصاحبه‌ها بهتره سوالاتی پرسیده بشه تا نحوه‌ی تعامل، فیدبک‌پذیری و حل مسئله فرد مصاحبه‌شونده هم، علاوه‌بر مهارت‌های فنی، سنجیده بشه. «سوالات باز» از دسته مواردی هستن که به سنجیدن مهارت‌های نرم کمک می‌کنن.

۴. صداقت در رزومه مهمه

با توجه به مورد اول، معمولا سعی می‌کنم تا بخش‌های ابتدایی مصاحبه رو به کارهایی که افراد در رزومه‌شون نوشتن بپردازم. این کار دو تا مزیت داره: مزیت اول این که از استرس فرد مصاحبه‌شونده کم می‌کنه و فرصت خوبیه تا مهارت‌ها و علایقش رو بیان کنه. مزیت دوم هم اینه که مصاحبه‌کننده در مورد عمق فنی/مهارت‌نرم فرد مصاحبه‌شونده یک حس کلی می‌تونه بگیره.

۵. ساختار کلی و تقسیم‌بندی زمانی مصاحبه

ساختار کلی و تقسیم‌بندی زمانی مصاحبه بهتره برای همه‌ی افراد یکسان باشه تا نتیجه‌گیری راجع‌به افراد biased نباشه و عدالت رعایت بشه.

۶. فرصت رشد در مصاحبه

عمر کاری ما محدود به یک یا چند شرکت نیست و می‌شه به مصاحبه به دید یک فرصت برای ساختن نتورک حرفه‌ای و هم‌چنین یادگیری و تقویت مهارت‌های نرم نگاه کرد.

مجتبی بنائی

دانشجوی دکترای نرم‌افزار دانشگاه تهران (yun.ir/smbanaie)، مدرس دانشگاه و فعال در حوزه توسعه نرم‌افزار و مهندسی داده که تمرکز کاری خود را در چند سال اخیر بر روی مطالعه و تحقیق در حوزه کلان‌داده و زیرساخت‌های پردازش داده و تولید محتوای تخصصی و کاربردی به زبان فارسی و انتشار آنها در سایت مهندسی داده گذاشته است. مدیریت پروژه‌های نرم‌افزاری و طراحی سامانه‌های مقیاس‌پذیر اطلاعاتی از دیگر فعالیتهای صورت گرفته ایشان در چند سال گذشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

دکمه بازگشت به بالا